Izgorio Trump U Sloveniji spaljena drvena instalacija koja podsjeća na Donalda Trumpa

Izgorio Trump

Drvena instalacija slovenskoga lokalnog umjetnika Tonija Schlegela, s prepoznatljivim crtama lica američkog predsjednika Donalda Trumpa, izgorjela je u četvrtak ujutro u općini Moravče blizu Ljubljane, potvrdili su u toj općini.

"Nepoznati počinitelj uništio je našu skulpturu, zahvaljujući kojoj smo očekivali povećan broj turističkih posjeta. Ovo što se danas dogodilo samo je simptom onoga što je u našem društvu naopako, a to je velika netolerantnost", kazao je gradonačelnik Moravča Milan Balažic, nekadašnji diplomat i veleposlanik Slovenije u Australiji.

"Skulptura je potpuno spaljena, a o požaru sam obaviješten jutros. Vatrogasci su brzo stigli", kazao je Balažic na konferenciji za novinare. Policija je potvrdila da je obaviještena o slučaju i da je pokrenula istragu.
Lokalni mediji pišu da su nepoznati počinitelji bez uspjeha pokušali spaliti kip i prije nekoliko dana.
Umjetnik Toni Schlegel lani je u kolovozu skoro osam metara visok drveni kip, koji je nazvao 'Kip slobode' najprije postavio u mjestu Selo u općini Kamnik, no njegovo je postavljanje osim pozornosti rijetkih medija u svijetu izazvalo protivljenje lokalne zajednice.

Neki su smatrali da se radi o nepotrebnoj političkoj provokaciji.

Trump je prikazan karikaturalno, sa svojom karakterističnom "žutom" frizurom, u plavom odijelu, s bijelom košuljom i dugačkom crvenom kravatom. Drži uspravno desnu ruku poput njujorškoga Kipa slobode.
Neki su to shvatili kao provokaciju i pogrešnu poruku aktualnoj američkoj administraciji jer je umjetnik Schlegel prilikom otvaranja kazao da skulptura upozorava na populizam u svijetu.
 

Naslovnica Zanimljivosti

Najčitanije

PLAYBOY ZEČICA IZ PRIMOŠTENA Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!

Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!
Kaže se prvo pa muško, a Eni Friedrich bilo je prvo pa – Playboy! Primoštenka sa zagrebačkom adresom pravog prez...
Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!